Το Ψηφιακό Αποθετήριο που δημιουργήθηκε για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, θα αποτελέσει ψηφιακή πλατφόρμα για τη συγκέντρωσηοργάνωσητεκμηρίωση και ψηφιακή διάσωση δεδομένων και τεκμηρίων που αφορούν στο Γεωπάρκο.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Ψηφιακό Αποθετήριο ακολουθώντας τον σύνδεσμο παρακάτω:
https://psiloritisgeopark-repository.gr/

Στόχος ήταν η αποτύπωση και ψηφιακή απόδοση χρήσιμων δεδομένων και στοιχείων σχετικά με το φυσικό (βιοτικό και αβιοτικό) και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Σκοπός ήταν να συγκεντρωθεί, να τεκμηριωθεί και να οργανωθεί κατάλληλα υφιστάμενο επιστημονικό και αρχειακό υλικό που αποτελούν τεκμήριο για την περιοχή, το οποίο θα μπορεί αφενός να διαμοιράζεται εύκολα με τους ενδιαφερόμενους χρήστες, αφετέρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του νέου τουριστικού προϊόντος που δημιουργείται σε περιφερειακό επίπεδο και σχετίζεται με το brand της UNESCO (Λαϊκή τέχνη, τοπικά προϊόντα).

Το έργο περιλαμβάνει τρία (3) τμήματα:

  1. Σχεδιασμός και κατασκευή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανάρτησης τεκμηρίων (Αποθετήριο)
  2. Οργάνωση εργαστηρίων ενημέρωσης πιθανών εμπλεκόμενων ατόμων και φορέων – συγκέντρωσης περιεχομένου
  3. Συλλογή, ψηφιοποίηση και ανάρτηση τεκμηρίων

Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η ένωση εταιριών: «ΟικοΜ ΕΠΕ  – MADE ΙΚΕ».

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 από την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Γεωπάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.

Μάθετε περισσότερα για το Γεωπάρκο Ψηλορείτη:

https://www.psiloritisgeopark.gr/

Εργαστήρια

Στα πλαίσια του έργου, το τετραήμερο 03-06/10/22, η ΟικοΜ ΕΠΕ και η MADE Consultants PC διοργάνωσαν με επιτυχία τέσσερα εργαστήρια συγκέντρωσης, κωδικοποίησης και τεκμηρίωσης περιεχομένου. Δύο από τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στα Ανώγεια Ρεθύμνου, ένα στο Αμάρι Ρεθύμνου και ένα στη Γέργερη Ηρακλείου.

Τα εργαστήρια είχαν στόχο την παρουσίαση της πιλοτικής μορφής του Ψηφιακού Αποθετηρίου και την εμπλοκή φορέων και ιδιωτών που διαθέτουν αρχεία (φωτογραφίες, εκδόσεις κλπ.) προς ανάρτηση στο Αποθετήριο.

Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου από τους συνεργάτες της ΟικοΜ

Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε φορείς ΟΤΑ, ορειβατικούς, περιπατητικούς, φυσιολατρικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, μέλη της επιστημονικής κοινότητας το αντικείμενο της οποίας σχετίζεται με τη βιοποικιλότητα και τη γεωποικιλότητα, φορείς διαχείρισης σπηλαίων, μέλη της πολιτιστικής κοινότητας, καθώς και απλούς πολίτες της περιοχής.