Το Κέντρο Προβολής της Κτηνοτροφίας και της Βιοποικιλότητας που θα δημιουργηθεί στα Ανώγεια αποσκοπεί στο να αναδείξει τη στενή και διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τη Φύση και να καταδείξει μια μακρόχρονη παράδοση στην περιοχή του Ψηλορείτη. Παράλληλα στοχεύει στο να συνδυάσει δύο φαινομενικά αντιφατικές έννοιες, την κτηνοτροφία και τη βιοποικιλότητα, στο πλαίσιο της υποστήριξης και προώθησης μιας ιδιαίτερα σημαντικής παραγωγικής δραστηριότητας και της προστασίας και διαχείρισης της φύσης στην οποία στηρίζεται η παραγωγή.

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η ένωση εταιρειών «ΟικοΜ ΕΠΕ – TETRAGON ΑΕ».

Βασικές αρχές αποτελούν:

 • Ο πλούτος της φύσης, η ιστορία και οι δραστηριότητες του ανθρώπου κυριαρχούν και συνθέτουν το τοπίο.
 • Η άσκηση της κτηνοτροφίας σηματοδότησε τον τόπο και του προσέδωσε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα και συνιστούν ένα σημαντικό παραγωγικό και πολιτισμικό κεφάλαιο για μια ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή.
 • Οι προστατευόμενες περιοχές της Φύσης, οι περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τους ιστορικούς τόπους και τις παραγωγικές περιοχές ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
 • Το Φυσικό και Πολιτιστικό Τοπίο αποτελούν το υπόβαθρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος μιας ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής, υποστηρίζοντας καινοτόμες δράσεις.
 • Το Γεωπάρκο ως διεθνής χαρακτηρισμός και αναγνώριση του Ψηλορείτη επίσης συνδυάζεται με τη φύση, τον πολιτισμό και την παραγωγή στην περιοχή, αποτελώντας επίσης στοιχείο του χαρακτηριστικού και μοναδικού τοπίου.

Αντικείμενα του έργου:

 • Εργασίες έρευνας, καταγραφής και μουσειολογικής και μουσειογραφικής τεκμηρίωσης,
 • Εκπόνηση σχετικής μουσειολογικής και μουσειογραφικής «μελέτης»,
 • Σχεδιασμός, η οργάνωση, η κατασκευή και η εγκατάσταση του μόνιμου εκθεσιακού χώρου και ειδικότερα των προθηκών, του εποπτικού υλικού και σχολιασμού των εκθεμάτων, των αναπαραστάσεων, των διοραμάτων και όλων των μουσειογραφικών μέσων,
 • Παραγωγή και εγκατάσταση διαδραστικών εφαρμογών,
 • Σχεδιασμός, η οργάνωση, η κατασκευή και η εγκατάσταση του αναγκαίου εκθεσιακού εξοπλισμού,
 • Σχεδιασμός, η οργάνωση, η κατασκευή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού για το χώρο παρουσιάσεων – μάθησης – εκπαίδευσης,  διοίκησης, υποδοχής & εκθετηρίου προϊόντων  και γεύσεων,
 • Διατύπωση πρότασης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών,
 • Σχεδιασμός, η οργάνωση και η παραγωγή προγραμμάτων επίσκεψης/ ξενάγησης

Εκδήλωση στα Ανώγεια

Στις 17/09/2021, ο Δήμος Ανωγείων διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Αρμί, στα Ανώγεια, προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτάσεις για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, οργάνωση, παραγωγή και εγκατάσταση έκθεσης ερμηνείας» του «Κέντρου Προβολής της Κτηνοτροφίας και της Βιοποικιλότητας στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του Αναδόχου, της ένωσης εταιρειών «ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ – TETRAGON ΑΕ», παρουσίασαν στην τοπική κοινωνία τις επιμέρους θεματικές ενότητες του χώρου, ενώ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να καταγράψουν τις απόψεις και τις προτάσεις των κατοίκων του Ψηλορείτη. Ενδεικτικό της σημασίας του όλου εγχειρήματος είναι ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν κάτοικοι, αλλά και εκπρόσωποι φορέων, όχι μόνο από τα Ανώγεια, αλλά από άλλες τις περιοχές του Ψηλορείτη, γεγονός που  καταδεικνύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του έργου.

“Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέτοια έργα και δράσεις όχι μόνο αναδεικνύουν και προβάλλουν τη βασική παραγωγική δραστηριότητα των Ανωγείων, την κτηνοτροφία, αλλά συμβάλλουν και στην καταγραφή και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Το έργο, ανέφερε, αφορά όλη την περιοχή του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, η οποία πρέπει να έχει και θα έχει μέσα από αυτό το έργο, μία συνολική αντιμετώπιση στην ανάδειξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων και των τοπικών προϊόντων, καθώς και της προβολής τους.”

Πηγή: ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Ανωγείων, εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής του Ψηλορείτη αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ανωγείων, επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού στον Ψηλορείτη καθώς και πολίτες της περιοχής.