Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ (Πάρνωνας ΑΕ) υλοποίησαν ένα σημαντικό έργο στο Λεωνίδιο, με χρηματοδότηση από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (2007 – 2013), με τίτλο «Κέντρο Προβολής της Αγροτικής Ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην Ανατολική Πελοπόννησο». Σκοπός του Έργου είναι η μετατροπή του προβιομηχανικού κτιρίου της «Φάμπρικας» στο Λεωνίδιο σε Κέντρο προβολής και ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής και του θαλάσσιου εμπορίου. Με άλλα λόγια, η μετατροπή του κτιρίου σε «Φάμπρικα Πολιτισμού».
Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η ένωση εταιρειών «ΟικοΜ ΕΠΕ – TETRAGON ΑΕ». Η έκθεση εστιάζει στην αγροτική παραγωγή και στο θαλάσσιο εμπόριο της Ανατολικής Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η παραγωγή και η εγκατάσταση Έκθεσης Ερμηνείας (Μουσειακή Έκθεση), η οποία στοχεύει στο να προσφέρει σύγχρονη και ελκυστική ερμηνεία, δυναμική ενημέρωση, διαδραστική παρουσίαση και ολοκληρωμένη θεματικά προσέγγιση.
Η έκθεση ερμηνείας στο κτίριο της Φάμπρικας σχεδιάστηκε μουσειολογικά και αποτυπώνεται μουσειογραφικά ως ένα αφηγηματικό ταξίδι. Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, με θεματικές διαδρομές στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο της Τσακωνιάς και της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Πελοποννήσου.
Η αγροτική παραγωγή, η γεωγραφική απομόνωση και το δια θαλάσσης εμπόριο σηματοδότησαν την περιοχή και της προσέδωσαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα και συνιστούν ένα σημαντικό πολιτισμικό κεφάλαιο για μια ευρύτερη γεωγραφική ενότητα.
Η θεματική της μουσειακής έκθεσης επικεντρώνεται: στο σπουδαίο τσακώνικο πολιτισμό (ιστορία, μυθολογία, αρχιτεκτονική, γλώσσα, φορεσιές, υφαντική, χοροί), στη γεωργία και στην εξέλιξη των καλλιεργειών, στην καλλιέργεια της γης στο χθες και στο σήμερα, στις αγροτικές κατασκευές και εγκαταστάσεις, στη μετανάστευση, στις εμπορικές δραστηριότητες μέσω θαλάσσης, στον πλούτο της φύσης, στις παραδοσιακές και στις σύγχρονες μορφές πολιτισμού, στα τοπικά προϊόντα και στις συνταγές τοπικής γαστρονομίας.
Στα αντικείμενα του έργου περιλαμβάνονται: 
  • οι εργασίες έρευνας, καταγραφής και μουσειολογικής και μουσειογραφικής τεκμηρίωσης,
  • η εκπόνηση σχετικής μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης,
  • ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η κατασκευή και η εγκατάσταση του μόνιμου εκθεσιακού χώρου και ειδικότερα των προθηκών, του εποπτικού υλικού και σχολιασμού των εκθεμάτων, των αναπαραστάσεων, των διοραμάτων και όλων των μουσειογραφικών μέσων,
  • η παραγωγή και η εγκατάσταση διαδραστικών εφαρμογών για το μόνιμο εκθεσιακό χώρο,
  • ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η κατασκευή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού για το χώρο υποδοχής,
  • ο σχεδιασμός, η οργάνωση του χώρου και η διατύπωση ολοκληρωμένης πρότασης για τον εξοπλισμό επίπλωσης του χώρου του κυλικείου και του αμφιθεάτρου, καθώς και η σύνταξη των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών,
  • η διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης για τη λειτουργία και διαχείριση του Κέντρου.

 

Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015.

 

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Λεωνίδιο, τα εγκαίνια του πολυχώρου “Φάμπρικα Πολιτισμού” – Κέντρο προβολής της Αγροτικής Ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην ανατολική Πελοπόννησο.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με Αγιασμό από τους ιερείς της πόλεως και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα κ. Μαρίνη Μπερέτσο, τους τέως δημάρχους κ. Δημήτρη Τσιγκούνη και κ. Γιάννη Μαρνέρη και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη.  Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του Έργου από την Αρχιτέκτων κα Πολυάννα Γκιώνη, την Αρχιτέκτων-Μουσειολόγο κα Ελένη Βρετζάκη και την Περιβαλλοντολόγο κα Εύη Αλεξανδροπούλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίσημη ομιλία εγκαινίων του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπου Λυσίκατου.”

Πηγή: leonidion.gr

 

Διαβάστε άρθρο (leonidion.gr) και δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια.