Η τεχνολογία BLE είναι μια επικοινωνιακή τεχνολογία, που δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον στην παρουσίαση και διαχείριση της πληροφορίας, μέσω ασύρματων πομπών Bluetooth (bluetooth beacons). Η τεχνολογία BLE προσθέτει στον πραγματικό χώρο και χρόνο (περιβάλλον) ψηφιακή πληροφορία διαφόρων μορφών. Για το λόγο αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ερμηνευτικό μέσο, δημιουργώντας μια καινοτόμα αίσθηση και προσφέροντας μεγάλη ποικιλία πληροφοριών.

Με τη τεχνολογία Bluetooth Low Energy (BLE), οραματιζόμαστε μια καινοτόμο και σύγχρονη μέθοδο ερμηνείας περιβάλλοντος.

Με μια έξυπνη συσκευή, Android ή iOS, ο επισκέπτης θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τη τοποθεσία του για χαρακτηριστικά του γύρω περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για ένα σπάνιο είδος φυτού ή αρχαιολογικά ευρήματα.

Τεχνολογία

Δεν απαιτείται πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) για τη χρήση της εφαρμογής.  

Η τεχνολογία βασίζεται στην εκπομπή σήματος Bluetooth πολύ χαμηλής ενέργειας από πομπούς Bluetooth (Bluetooth beacons).

Ο κάθε πομπός εκπέμπει έναν μοναδικό κωδικό και είναι αντιστοιχισμένος με μια θέση ενδιαφέροντος και συγκεκριμένο εποπτικό υλικό (κείμενο, φωτογραφίες, εικόνες, βίντεο και ήχος).

Η πληροφορία αυτή παρέχεται στον επισκέπτη μέσω εφαρμογής στην έξυπνη συσκευή του.

Μόλις  πλησιάσει έναν εγκατεστημένο πομπό, δέχεται ειδοποίηση στο κινητό του που τον παραπέμπει στη πληροφορία αυτή.

Οι πομποί αυτοί είναι ανθεκτικοί σε φυσικά φαινόμενα όπως ακραίες θερμοκρασίες και βροχή, και παράλληλα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, ως και μερικά χρόνια.

 

Εφαρμογές

Οι πομποί μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε  ενότητες σύμφωνα τον σκοπό που επιτελούν στο σύστημα ερμηνείας. π.χ. Ενημέρωση, Εκπαίδευση, Ασφάλεια, Ψυχαγωγία

 

Εγκατάσταση

Οι πομποί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο.

Εμβέλεια

Η εμβέλεια των πομπών μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα. Για την σωστή επιλογή της εμβέλειας ανά περίπτωση, είναι σημαντικός ο συνυπολογισμός της θέσης εγκατάστασης του πομπού, των πιθανών εμποδίων που παρεμβάλονται, της επισκεψιμότητας του σημείου ενδιαφέοντος που αφορά στον πομπό και του τρόπου προσέγγισης των χρηστών της εφαρμογής.

Δημοσιευμένα Apps

“Η πόλη του Λεωνιδίου” 

“Τα Λευκά Όρη” 

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» και συγκεκριμένα στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος με κωδικό έργου Ν4ΜΜ-02509.